söndag 28 augusti 2011

Madeleinekakor enligt Proustsällskapet

Eftersom många associerar Marcel Proust och På spaning efter den tid som flytt med madeleinekakor (även om just det avsnittet kanske är lite väl uttjatat, det finns ju åtskilligt som är betydligt intressantare och mera banbrytande i detta gigantiska verk) kommer här Marcel Proust-sällskapets officiella och auktoriserade madeleinekakerecept. Denna version är inspirerad av Paul Bocuse, den världsberömde kocken och det som gör hela skillnaden mot andra recept är apelsinblomsvattnet, som finns att köpa i butiker som säljer turkiska och nordafrikanska livsmedel.


Marcel Proust-sällskapets madeleinekakor
150 g vetemjöl
150 g smör
150 g strösocker
3 ägg
1 matsked apelsinblomsvatten

Låt smör och ägg stå i rumstemperatur minst en timme innan du börjar.
Smält smöret i vattenbad på mycket låg värme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa försiktigt ihop socker, apelsinblomsvatten och ägg i en skål och tillsätt därefter det smälta smöret. Blanda under omröring gradvis i mjölet och rör tills smeten är jämn.
Fyll formarna till tre fjärdedelar med smet och sätt in i ugnen. (Har du inte madeleinekakform går det bra med små bullformar.)
Grädda i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar